Project Description

Wobbler-szindróma

Mi a wobbler szindróma?

Wobbler-szindróma a nyaki gerincszakasz megbetegedése, mely akadályozza az idegi transzmissziót az agy és a test között. A betegség hátterében a nyaki csigolyák deformitása áll. Ez miatt rendellenes mozgások alakulnak ki a csigolyák között, ami a porckorongok degenerációjához vezet, majd gerincvelői kompresszióhoz.

Mi okozza a wobbler-szindrómát?

A kórkép elsősorban genetikai hátterű, de táplálkozási tényezők is hozzájárulhatnak a kialakulásához. A betegség a nagy- és óriástestű kutyákat érinti, főleg német dogoknál és dobermannoknál látjuk. Német dognál fiatal felnőtt korban, míg dobermannál középkorban jelennek meg a tünetek.

Milyen tünetei vannak a wobbler-szindrómának?

A tünetek a gerincvelő kompresszió mértékétől függnek. A leggyakoribb, az inkoordinált mozgás, a megbotlás és a lábfejek visszafordulása. Előfordul nyaki fájdalmasság, de ez nem törvényszerű. Legrosszabb esetben négy végtagra kiterjedő bénulás is kialakulhat.

Hogyan állapítható meg a wobbler-szindróma?

A fizikális vizsgálat, a fajtadiszpozíció iránymutató lehet. A natív röntgenvizsgálat kimutathatja a rendellenes formájú csigolyát, de a gerincvelő kompresszió mértéke csak MR, CT vagy myelográfiás módszerrel vizsgálható.

Hogyan kezelhető a wobbler-szindróma?

Konzervatív terápia

Csak enyhe tünetekkel rendelkező állatoknál javasolható. Ez is általában csak stabilizálni tudja a jelen állapotot, esetleg lassítani az állapotromlást.

Sebészi terápia

Dekompressziós műtét (ventral slot)

Bizonyos esetekben elegendő a sérült, előtüremkedő porcanyag eltávolítása. Azoknál a betegeknél, ahol nem bizonyítható az instabilitás, javulást hozhat az eljárás, melyet a nyaki porckorongsérv műtéteknél is alkalmazunk. Súlyos esetekben el lehet végezni a nyakcsigolyák felső (dorsalis) dekompresszióját is.

Nyakcsigolyák stabilizálása

A műtét során az a cél, hogy a rendellenes csigolyákat fuzionáltassuk. Ehhez, el kell érnünk egy bizonyos stabilitást, amihez különböző inplantátumokat használunk. Az érintett csigolyaközbe távtartót kell behelyezni, hogy tehermentesítsük az inplantátumot. Ez lehet saját csont, műcsont, de létezik intervertebrális protézis is.