Project Description

Térdkalács (patella) ficam

Mi a térdkalács-ficam?

A térdkalács egy kis íncsont, mely a négyfejű combizom csoport közös inában helyezkedik el és a combcsont alsó végén lévő árokba ül bele. Egyes állatokban, ebből az árokból rendellenesen kimozdul valamelyik oldalra – ez a térdkalács vagy patella ficam. Négy fokozata van (grade I, II, III, IV) súlyosságtól függően.

Milyen tünetei vannak a térdkalács-ficamnak?

A térdkalács-ficam egy nagyon gyakori kórkép, mely leginkább kistestű kutyákat érint, de találkozunk vele macskáknál és nagytestű kutyáknál is. A leggyakoribb tünet a „sasszézó” sántaság, amikor a kutya néhány lépés idejére felemeli a lábát, majd újra használja. Némelyik betegnél, állandó tüneteket okoz, nem szívesen ugranak és kerülik a lépcsőzést. Különösen igaz ez, ha mindkét oldal érintett.

Mi az oka a térdkalács-ficamnak?

Az elváltozás genetikai hátterű. Az érintett egyedek egészséges térdízületekkel születnek, de az abnormálisan fejlődő csontok és izmok, néhány hónapos korra kialakítják a kórképet. Létezik traumás kóroktanú térdkalács-ficam is. Ez viszonylag ritka és mindig egy jelentős baleset következménye.

Mi történik az érintett ízületben?

Mivel a térdkalács ki-be ugrál a patella árokból, porckopások alakulnak ki az árok peremén, illetve magán a térdkalácson is. Amikor az ízületi folyadék érintkezik a porc alatti csontállománnyal, ez fájdalmat okoz, ízületgyulladást alakít ki. További következmény, hogy extra terhelés éri az elülső keresztszalagot, ami a képlet szakadásához vezethet.

Hogyan állapítható meg a térdkalács-ficam?

A fizikális vizsgálat és tünetek elegendő információt adnak a diagnózishoz, de súlyos esetekben ajánlott a röntgenvizsgálat, mely iránymutató az ellátás jellegét illetően is.

Hogyan kezelhető a térdkalács ficam?

Konzervatív terápia

A konzervatív terápia alapja a testsúly csökkentése. Ezen kívül fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő készítmények, porcépítők adhatók. Jó lehetőség a fizikoterápiás kezelés is. Bár a ficam ezektől nem szűnik meg, de a panaszok mérsékelhetőek.

Sebészi terápia

Többféle jól működő technika létezik. Ezeket mindig egyénre szabottan kell kezelni és gyakran egyszerre több technikát kell igénybe venni. A cél ugyanaz, újra formálni az ízületalkotó csontokat és lágyszöveteket az egészséges szerkezet eléréséhez.

Lágyszöveti rekonstrukció

A térdkalács oldalsó szalagjai és az ezekkel együtt változó ízületi tok, a ficamodási irányban túl feszesek, az ellenoldalon pedig túl lazák. Ez a kóros állapot lágyszöveti plasztikával rendezhető.

Patella-árok mélyítés (sulcoplasztika)

A kórosan fejlődő patellaárok túl sekély, így képtelen befogadni a térdkalácsot. Ilyen esetekben ék- vagy blokk-osteotómiával mélyíthető a terület.

Tuberositas tibiae transzpozíció

A térdkalács egyenes szalagja a tuberositas tibiae-n (térd alatti gumó) tapad. Logikus, hogy a képlet oldalra mozdításával elmozdíthatjuk az egyenes szalagot, ezzel pedig elmozdíthatjuk a térdkalácsot. A tuberositas tibiae mögött végzett fűrészeléssel a képletet a megfelelő irányba áthelyezzük és ott Kirschner-dróttal rögzítjük.

Combcsonti ék-osteotómia

Néhány esetben a combcsont abnormális alsó görbülete úgy kompenzálható, ha egy megfelelő szögű éket eltávolítunk belőle. A terület stabilitását lemez és csavar inplantátumok beültetésével biztosítjuk. Ez az eljárás nagytestű kutyák és súlyos térdkalács-ficamok rendezésénél jön szóba. Röntgenfelvételt követően méréseket kell végezni, az ék és az esetleges rotáció mértékét illetően.