Project Description

Porckorong sérv (discus hernia)

Mi a porckorong sérv?

A porckorong sérv a leggyakoribb gerinc betegség kutyákban, de előfordul macskákban is. A porckorong, a csigolyák közötti rázkódásokat csökkentő képlet, mely egy külső fibrózus gyűrűből, belül pedig egy „kocsonya-szerű” anyagból áll. A porckorongok degenerációjával ez a belső anyag átalakul egy „túró-szerű” anyaggá, így már alkalmatlan arra, hogy csökkentse a rázkódásokat. A folyamatos erőhatásoktól a külső gyűrű átszakad és a belső anyag betüremkedik a gerinccsatornába (Hansen I-típus). Amennyiben nem szakad át a külső gyűrű, hanem a porckorong önmagában előtüremkedik – nyomva a gerincvelőt- szintén panaszokat okozhat (Hansen II-típus). Előfordul, hogy baleset, vagy erős megterhelés okoz panaszokat. Ilyenkor a külső gyűrű megreped és a normál állagú belső anyag türemkedik a gerinccsatornába. Ez az elváltozás nem igényel műtéti ellátást. Az ezzel járó tünet – a fájdalmasság – gyógyszeresen és fizikoterápiával rendezhető (Hansen III-típus).

Mi okozza a porckorong sérvet?

Vannak bizonyos fajták, melyek hajlamosabbak a betegségre. Ilyenek a rövid, görbe lábú, hosszú testű kutyák (chondrodistrophiás fajták) például; tacskó, busset hound, shi-tzu, egyes terrierek. A porckorong elfajulása során kalcium rakódik le (meszesedés) a belső részen, ez röntgenfelvételen láthatóvá válik.

Milyen tünetei vannak a porckorong sérvnek?

A panaszok, a sérv lokalizációjától függően alakulnak ki. Nyaki, vagy háttájéki fájdalom, feszes has, érintésre, emelésre hirtelen felsírás, remegés, rendellenes testtartás. Súlyosabb esetben botladozás, szédelgő járás, esetleg bénulás. Előfordulhat vizeletcsepegés, fájdalom érzet elvesztése.

Hogyan állapítható meg a porckorong sérv?

A tünetek, a fizikális vizsgálat és az érintett fajták ismerete alapján valószínűsíthető a betegség. Nem nélkülözhető azonban valamilyen képalkotó vizsgálat, hogy egyéb betegségeket kizárjunk és az esetleges sérv lokalizációját megállapítsuk. Legkorszerűbb módszer az MR vizsgálat, ez adja a legtöbb választ a lokalizációra és ez mellett a legjobbak a felépülés esélyei. Néha azonban az MR vizsgálat nem elérhető, mert sürgős operációra van szükség, vagy anyagi okok miatt. Ilyenkor gerincfestést (myelográfia) lehet végezni. Ez kevésbé megbízható módszer, mint az MR vizsgálat, de még nem szorult ki a gyakorlatból.

Hogyan kezelhető a porckorong sérv?

Konzervatív terápia

A gyógyszeres kezelés abban az esetben ajánlott, ha csak fájdalom tapasztalható, esetleg enyhe mozgászavar, bár átmeneti javulást eredményezhet ennél súlyosabb esetben is. Azok az állatok, melyeknek érzés kiesésük van, esetleg lebénultak, sürgős műtéti ellátásra szorulnak.

Sebészi terápia

A dekompressziós műtét lényege, hogy a gerinccsatornába betüremkedő porcanyagot eltávolítjuk. Ez, a háti és ágyéki szakaszon egy oldali feltárást (hemilaminectomiat) jelent a processus articularis mentén. Nyaki porckorong sérv esetén alsó feltárást (ventral slot) kell végezni. Lumbo-sacralis területen kialakult porckorong sérv estén (cauda equina szindróma), felső feltárást (total laminectomiat) kell végezni. Az operáció általános ideje 1-3 óra, mely után egy napot javasolt kórházban eltölteni, a szakszerű fájdalomcsillapítás céljából. A felépülés ideje változó. Amennyiben csak fájdalmak miatt műtöttük a beteget, néhány nap elég a javuláshoz. Amennyiben bénulás volt a műtéti indikáció, 2-3-4 hét is lehet a javulásig eltelt idő. Sajnos vannak betegek, akik nem épülnek fel, ennek oka, hogy a sérv területén kialakult ödéma, bevérzés és keringési elégtelenség a gerincvelőben olyan mértékű, hogy visszafordíthatatlan elváltozás elváltozás alakul ki. Sajnos, ez műtét előtt nem mindig állapítható meg egyértelműen, így csak utólag derülhet ki.