Project Description

Könyök ízületi diszplázia (ED)

Mi a könyök ízületi diszplázia?

A diszplázia szó jelentése, abnormális fejlődés. A könyök ízület esetében, ez három ízületi alkotó (karcsont, orsócsont, singcsont) pontatlan illeszkedését jelenti. Négy alapvető típusa ismert. (1) Fragmentált processus coronoideus (FCP), (2) Isolált processus anconeus (IAP) (3) Ostheochondrosis dissecans (OCD) (4) Ízületi inkongruencia.

Mi a könyök ízületi diszplázia?

Fragmentált process coronoideus röntgenképe

Mi a könyök ízületi diszplázia oka?

A betegség alapvetően genetikai hátterű, melyet kismértékben befolyásolnak környezeti tényezők, például; kölyökkori elhízás, táplálék kiegészítők túlzott bevitele, hormonális hatások. Mivel a betegség öröklődését több mint 100 gén kódolja, csak a tudatos tenyésztői protokoll adhat védelmet a kórkép kialakulását illetően.

Mi a könyök ízületi diszplázia?

Isolált process anconeus röntgenképe

Milyen tünetei lehetnek a könyök ízületi diszpláziának?

Nagytestű kutyák elülső végtag sántaságainak leggyakoribb oka, a könyök ízületi diszplázia. A sántaság gyakran kétoldali, így nehéz megmondani, melyik láb fáj jobban. Jellemző a lábvégek tipegő mozgása séta közben, a lustaság, esetenként a végtag felemelése. Fiatalkori sántaságok esetén mindig gondolni kell erre a betegségre, mert ha bizonyítást nyer, jobb eredmények érhetők el a korai ellátással.

Hogyan állapítható meg a könyök ízületi diszplázia?

A tünetek, az állat fajtája és a fizikális vizsgálat már iránymutató lehet. Röntgenvizsgálat segítségével az esetek többségében megállapítható a kórkép, de a típusa és prognózisa, gyakran csak arthroszkópos vizsgálat segítségével pontosítható.

Hogyan kezelhető a könyök ízületi diszplázia?

Konzervatív terápia

Egyes betegek koruknál fogva, az elváltozás jellege miatt, vagy egyéb okból nem ideális jelöltek a sebészi terápiára. Náluk szóba jönnek konzervatív lehetőségek, mint például gyulladás csökkentő- fájdalomcsillapító gyógyszerek, porcépítők adása, fizikoterápia, őssejt-kezelés, PRP- terápia. Sajnos ezek önmagukban nem alkalmasak hosszú távú megoldások elérésére

Sebészi terápia

Arthroszkópos ízületi tisztítás

Az arthroszkóp egy kisméretű kamera, mely segítségével minimál invazív módon áttekinthetjük az ízületet és pontosabb képet kapunk a valós helyzetről, mint röntgenvizsgálat segítségével. Az arthroszkóp terápiás eszköz is, hiszen a levált porc részt eltávolíthatjuk, illetve a porchiányos területeket revitalizálhatjuk.

Mi a könyök ízületi diszplázia?

1. Fragmentált processus coronoideus;
2. Isolált processus anconeus

Ulna osteotómia

A beavatkozás során, a singcsonton ejtett fűrészeléssel igyekszünk teret nyerni a könyök ízületben. Amennyiben korai diagnózisról van szó, elég az alsó szakaszon elvégezni a fűrészelést, mely nem jár különösebb sántasággal. A későbbi észlelések kapcsán, a felső szakaszon kell elvégezni a fűrészelést, mely után hónapokig is sántíthat a kutya.

Biceps Ulnar Release (BURP)

A biceps brachialis izom, a könyök belső felületén, az orsócsonton és a singcsonton egyaránt tapad. Az izom összehúzódása, az orsócsont és a singcsont között kompressziót alakít ki a könyök ízületen belül. A singcsonti tapadás átmetszésével csökkenthető a processus coronoideus fragmentációjának veszélye, azon kutyákban, ahol arthroszkópos vizsgálattal igazoltan csak synovitis, esetleg enyhe coronoideus érintettség volt.

Csúsztatásos karcsonti osteotómia (SHO)

Előrehaladott, végstádiumú könyök diszpláziás betegeknél alkalmazható, de jó kilátásokat ígérő beavatkozás. Igen költséges, de jelenleg az egyetlen lehetőség, ami komoly referenciákkal rendelkezik súlyos eseteknél.

Részletesen az SHO technikáról

Az elülső végtag leggyakoribb ízületi megbetegedése a könyökízületi diszplázia. A kórkép hátterében legtöbbször a mediális kompartment (belső ízületi rész) megbetegedése áll. Ilyen háttér ok például, a fragmentált processus coroneideus (FCP), illetve az ezzel szemben lévő karcsonti porc kopása.  Eddig, könyök ízületi diszplázia esetén annyit tudtunk tenni, hogy arthroszkóppal kitisztítottuk az ízületet, esetleg oszteotómiával egészítettük ki az eljárást. A levált porcdarabokat eltávolítottuk, a porchiányos területeket felfrissítettük. Súlyos esetben sajnos ez nem elég. Amennyiben a könyökízületi diszplázia hátterében megbújó illeszkedési pontatlanság jelentős, a gyulladásos, porckopásos panaszok visszatérnek. Erre nyújt megoldást az SHO (sliding humeral osteotomy).

Hogyan működik az SHO technika?

Az eljárás elmélete az, hogyha a megbetegedés döntően a belső oldalt érinti (medialis kompartment), alakítsunk ki olyan anatómiai állapotot, hogy a terhelés a külső oldalt érje nagyobb mértékben. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy meghatározzuk a normál terhelés irányát és egy karcsonti fűrészelést követő újra illesztéssel módosítjuk azt.

Mi a könyök ízületi diszplázia?

Hogyan zajlik az SHO műtét?

A cél, hogy a terhelést a könyök külső oldalára helyezzük, ezért arthroszkópos vizsgálattal meg kell győződnünk annak épségéről. A műtétnek szigorú szabályai, meghatározott lépései vannak. Ennek során, az elfűrészelt karcsontra egy különleges lemez inplantátumot és csavarokat helyezünk fel. A csúsztatott illeszkedésből adódóan nem találkozik teljes felülettel a két végdarab. Ezek az inplantátumok rendkívül erősek, hiszen extra terhelést kell elviselniük a csontgyógyulásig. Amennyiben idős állatról van szó, esetleg egyéb, csontgyógyulást lassító betegsége is van, spongióza plasztikát (csontbeültetést) is kell végezni a gyógyulás segítése céljából.

Milyen műtét utáni tennivalók vannak SHO után?

Műtét után 3 hétig szigorú mozgáskorlátozást kell betartani. Ez azt jelenti, hogy a bezárva tartott kutyát, csak pórázon lehet kivinni annyi időre, hogy a dolgát elvégezhesse az első három hétben. A következő 6 hétben is csak pórázon lehet közlekedni a kutyának, de már többször és többet sétáltatható.

Mik az SHO műtét utáni kilátások?

A műtét után néhány nappal, már elfogadhatóan használják az operált lábukat a kutyák. A betegek döntő többsége, a műtét utáni 3. hónapra gyógyultnak mondható, de ritkán a felépülési idő tovább is tarthat. Az eljárás szövődmény veszélye 5% alatt van, viszont ez jelentős szövődmény lehet. Elmondható, hogy az SHO technika a legjobb sebészi lehetőség a súlyos fokú könyökízületi diszplázia gyógykezelésére.

Milyen szövődményei lehetnek az SHO műtétnek?

Mint minden altatással járó beavatkozás, rejt magában némi kockázatot. Ez a kockázat nem magasabb, mint például egy ivartalanítás esetében, de ettől függetlenül létezik. Fiatal, egészséges állatok esetében minimális, idős állatok esetében magasabb. Ezt a rizikó faktort, korszerű altatógépes altatással és megfelelő monitorozással minimálisra csökkentjük.
Előfordulhat szeptikus szövődmény, de ritka a műtét során kialakuló fertőzés. Sokkal jellemzőbb az, hogy az állat eléri és nyalogatni képes az operált területet. Ennek során, baktériumok juthatnak a kutya szájából a sebbe, ezért fontos a védőgallér használata a sebgyógyulásig.
Előfordulhat sebváladékozás, esetleg megnyílik a seb azért, mert a mozgáskorlátozást nem sikerült betartani. A túlzott aktivitásból származó szövődmény lehet még az inplantátumok lazulása, esetleg törése.