Project Description

Ivartalanítás

Mi a laparoszkópia?

A laparoszkópia, egy olyan minimál invazív eljárás, melynek célja a hasűri képletek áttekintése. Az eljárás-egy sebészi kamera- kulcslyuk méretű seben történő bejuttatásával zajlik. Az erős megvilágítás, a jelentős nagyítás, jobb áttekinthetőséget eredményez, melyet speciális monitoron követhetünk.

Mik az előnyei a laparoszkópos ivartalanításnak?

Mi a laparoszkópia?A hagyományos ivartalanítással szemben sok előnye van a laparoszkópos módszernek.
– A bemeneti terület, két darab, egy centiméteres sebet jelent, míg a hagyományos eljárásnál ez 10-20 centiméteres is lehet
– Ezek az apró sebek gyorsabb felépülést és kisebb műtét utáni fájdalmat jelentenek. Felmérések alapján, 63-65%-kal csökken a műtét utáni fájdalom, a hagyományos ivartalanításhoz képest.
– Műtét után néhány órával, ugyanolyan állapotban adható haza a páciens, mint a beavatkozás előtt.
– Nincs szükség védőgallérra. Néhány kutya, de főleg a macskák rosszul viselik a védőgallér használatát.
– Nincs szükség külső varratokra. A pici sebekbe intradermális, felszívódó varróanyagot helyezünk be. Ezeket nem kell eltávolítani, mert felszívódnak, ami előny lehet nyugtalan vagy agresszív állatok esetében.
– A poszt operatív hasfalsérv kialakulásának veszélye kiküszöbölhető.

Miért nem okoz fájdalmat a laparoszkópos ivartalanítás?

A kisméretű hasi sebek miatt csökken a sebfájdalom. Hagyományos módszer esetében a petefészkek alá behelyezett lekötések jelentős poszt operatív fájdalmat okoznak. A laparoszkópos ivartalanítás során ezeket a lekötéseket elektro-kauterizációval helyettesítjük. Ez a módszer egyszerre vág és koagulál, így fájdalommentesen ébredhetnek a páciensek.