Project Description

Elülső keresztszalag szakadás

Mi az elülső keresztszalag szakadás?

A kutyák elülső keresztszalagja, analóg a humán anterior keresztszalaggal. Egy rostokból álló nagyon erős köteg, mely összeköti a combcsontot a sípcsonttal a térd ízületben. Megakadályozza, hogy a sípcsont fiókszerűen elmozduljon a combcsonthoz képest járás közben.

Mi okozza elülső keresztszalag szakadást?

Míg a humán elülső keresztszalag szakadás balesetből származik, addig a kutyák elülső keresztszalag megbetegedése betegsége, általában a képlet felrostozódásából fakad. Ez egy térd ízületi, anatómiai pontatlanság eredménye. Ez az oka, hogy a humán és az állatorvosi sebészi megoldás nem analóg. Természetesen létezik balesetből származó elülső keresztszalag szakadás az állatoknál is, de ez a ritkább jelenség.

Milyen tünetei vannak az elülső keresztszalag szakadásnak?

Legáltalánosabb tünet a sántikálás. Ez lehet állandó, vagy intermittáló jellegű. Jellemző lehet testtartásbeli változás, amennyiben kétoldali a probléma. Sajnos ez gyakran előfordul, ami a betegség feltételezhető genetikai hátterét is erősíti.

Hogyan állapítható meg az elülső keresztszalag szakadás?

A kórkép fizikális vizsgálattal jól azonosítható. Ilyenkor egy kifejezett lazaságot (fiók-tünetet) tudunk kiváltani a combcsont és a sípcsont között. A röntgen vizsgálat is támpont lehet, de az ízület arthroszkópos vizsgálata mindig választ ad.

Hogyan kezelhető az elülső keresztszalag szakadás?

A hagyományos szalagpótlásos technikák egyre inkább kiszorulnak a korszerű sebészi terápiából. Kistestű kutyák önálló szalagszakadásánál még ez az ajánlott technika, de ha jelentős térdkalács ficammal szövődik a betegség, akkor már más jellegű műtét az ajánlott. Korszerű sebészi megoldások azok, melyek a térd ízület szögellésén változtatnak (biomechanikai stabilizáció). Több ilyen lehetőség van; CWTO, TTA, TPLO, de lényegében mindnek ugyanaz a célja. A sikerességi rátájuk hasonló, 90% felett van azon betegek aránya, akik vissza tudnak térni a teljes aktivitáshoz. A maradék 10%-ban is jelentős a javulás.

TPLO-technika

Talán a sebészek által legkedveltebb eljárás. Legnagyobb előnye a gyors végtagfunkció visszatérése és a gyors csontgyógyulás, mely abból adódik, hogy az osteotómia a szivacsos állományt érinti. A fűrészelést követően a sípcsont platóját el tudjuk forgatni olyan módon, hogy kiküszöbölhetjük az elülső keresztszalag funkcióját. Ilyen értelemben nincs szükség elülső keresztszalagra, így szalagpótlást nem igényel a technika. Az elforgatott területet speciális lemezzel és csavarokkal rögzítjük, majd 12 hét elteltével az inplatátumokat egy apró seben keresztül eltávolítjuk. A műtét után egy-két nappal, néha már a műtét napján is használják a kutyák az operált lábukat. A tökéletes állapot már 6-8 hét után elérhető, de ez függ az elváltozás jellegétől is.

Részletesen a TPLO technikáról.

A kutyák leggyakoribb ortopédiai elváltozása az elülső keresztszalag szakadás, vagy elülső keresztszalag megbetegedés. Azért ortopédiai elváltozás, mert a kórkép kialakulásához nincs szükség balesetre. Feltételezhetően genetikai háttér miatt, az elülső keresztszalag rostonként szakadhat el, akár már egy éves kor körül, akár mindkét oldalon. Természetesen létezik balesetből származó elülső keresztszalag szakadás is, de ezzel ritkábban találkozunk.
TPLO műtét során, olyan anatómiai állapotot alakítunk ki a térd ízületben, mely segítségével kiküszöbölhető az elülső keresztszalag funkciója, így a szalag pótlása szükségtelen.

Mi történik a térd ízületben az elülső keresztszalag szakadása során?

Az elülső keresztszalag, a combcsont alsó részét köti össze a sípcsont felső részével a térd ízületen belül. Amennyiben, szakadás miatt a szalag funkciója kiesik, a két csontvég rendellenesen elmozdul egymáshoz képest – fiók tünet alakul ki. Ez a „lötyögés” az ízületben állandó gyulladást tart fenn, illetve a lengés csillapítóként működő mediális meniscus porc is megsérülhet. Amennyiben a szalagszakadás részleges, ugyanazok a következmények alakulhatnak ki, mint teljes szakadás esetében, így ez is műtéti indikáció.

Mi az elülső keresztszalag szakadás?

Eltávolított, sérült meniscus porc

Hogyan működik a TPLO?

A technika megalkotása, egy zseniális sebész – Dr. Barclay Slocum – nevéhez fűződik. A meglátása az volt, ha a sípcsonti plató lejtését ki tudjuk küszöbölni és a vízszinteshez közelíteni, akkor nincs szükség elülső keresztszalagra, hiszen megszűnik a sípcsonti plató ferdeségéből származó, elülső keresztszalagra ható erő.

Mi az elülső keresztszalag szakadás?

A: sípcsonti tengely, B: sípcsonti plató, C: vízszintes sík,
D: sípcsonti plató lejtése a vízszintes síkhoz képest, E: elülső keresztszalag

Slocum, ezt a kocsi-modellel szemléltette.

Mi az elülső keresztszalag szakadás?

A: elülső keresztszalag, B: kocsi, mint combcsont, C: lejtő,mint sípcsonti plató,
D: sípcsonti plató, korrekció után-nincs elülső keresztszalagra ható erő

A sípcsonti plató ferdeségét oly módon korrigáljuk, hogy a sípcsont felső részén egy félkör alakú fűrészelést végzünk. Ezt a lefűrészelt szegmenst forgatjuk addig, amíg vízszintes közeli állapotot érünk el. Ebben az állapotban lemezzel és csavarokkal stabilizáljuk a fűrészelt felületeket.

Mi az elülső keresztszalag szakadás?
Mi az elülső keresztszalag szakadás?

Műtét utáni RTG felvétel

Hogyan gyógyulnak a betegek TPLO után?

A szalagpótlásos technikákkal összehasonlítva, a TPLO után a leggyorsabb a felépülés. Egyes kutyák, már a műtét napján terhelik az operált végtagot. Az eset súlyosságától függően a teljes felépülés 6-10 hétig tarthat. 3 hónappal a műtét után, a fém inplantátumokat eltávolítjuk, ekkorra a csontgyógyulás lezajlik a fűrészelési vonalban. Az inplantátum eltávolítás egy pici, 2 cm-es seben keresztül történik és nem jelent műtét utáni mozgáskorlátozást, gyógyszerszedést.

Mi az elülső keresztszalag szakadás?

3 hónappal a műtét után, látható a lezajlott csontgyógyulás

Milyenek a felépülés esélyei?

A TPLO technika sikerességi rátája nagyon magas. 90-95 % azon betegek aránya, akik vissza tudnak térni az eredeti aktivitásukhoz. A maradék 5-10 %-ban is jelentős a javulás, de enyhe panaszok (frontérzékenység, időszakos sántaság) előfordulhatnak. A teljes felépülés után, a munkakutyák is a maximumon teljesíthetnek.

Mi az elülső keresztszalag szakadás?

TPLO műtét postoperatív RTG felvétele, 1.5kg-os yorkshire terriernél

Milyen szövődményei lehetnek a műtétnek?

Mint minden altatással járó beavatkozás, rejt magában némi kockázatot. Ez a kockázat nem magasabb, mint például egy ivartalanítás esetében, de ettől függetlenül létezik. Fiatal, egészséges állatok esetében minimális, idős állatok esetében magasabb. Ezt a rizikó faktort, korszerű altatógépes altatással és megfelelő monitorozással minimálisra csökkentjük.
Előfordulhat szeptikus szövődmény, de ritka a műtét során kialakuló fertőzés. Sokkal jellemzőbb az, hogy az állat eléri és nyalogatni képes az operált területet. Ennek során, baktériumok juthatnak a kutya szájából a sebbe, ezért fontos a védőgallér használata a sebgyógyulásig.
Előfordulhat sebváladékozás, esetleg megnyílik a seb azért, mert a mozgáskorlátozást nem sikerült betartani.
A túlzott aktivitásból származó szövődmény lehet még az inplantátumok lazulása, esetleg törése.
Ritka műtét utáni szövődmény lehet, a meniscus porc sérülése. Ilyenkor, az addig jól működő térd ízület újra fájdalmassá válik. Ebben az esetben a sérült porcrészt el kell távolítani.