Project Description

Csípő ízületi diszplázia (HD)

Mi a csípő ízületi diszplázia?

A diszplázia szó jelentése, abnormális fejlődés. A csípő ízületi diszplázia, a kutyák genetikailag öröklődő kórképe, mely kölyök korban az ízület lazaságával kezdődik. Az ízületet stabilizáló lágyszöveti képletek néhány hetes korban meglazulnak, melynek következtében illeszkedési pontatlanság jön létre az ízületet alkotó felszínek között. Ez a későbbiekben gyulladásos elváltozást (arthrozist) alakít ki.

Mi a csípő ízületi diszplázia oka?

A betegség elsősorban genetikai hátterű, de vannak környezeti tényezők is, melyek befolyásolhatják a meglévő probléma súlyosságát. Ilyenek például; a kölyökkori elhízás, extra kalcium bevitel, hormonális hatások, stb. Fontos hangsúlyozni, hogy a környezeti tényezők önmagukban soha nem alakítanak ki diszpláziát.

Milyen tünetei lehetnek a csípő ízületi diszpláziának?

A csípő ízületi diszplázia kutyákban a leggyakoribb ortopédiai elváltozás, mely általában 8-12 hónapos kor között kerül megállapításra. Jellemző tünetei a lustaság, nehézkes felkelés és lefekvés, rendellenes testtartás, sántítás, futás közben páros lábbal ugrálás. Fontos megjegyezni, hogy a tünetek nem mindig korrelálnak a röntgenfelvételen látottakkal. Létezik súlyos röntgen elváltozás enyhe panasszal, illetve enyhe röntgen elváltozás súlyos panasszal.

Hogyan állapítható meg a csípő ízületi diszplázia?

A jellemző tünetek, a fizikális vizsgálat és a megfelelő minőségű és beállítású röntgenfelvétel együttes értékelése alapján állítható fel a diagnózis.

Hogyan kezelhető a csípő ízületi diszplázia?

A betegség kezelését egyénre szabottan kell megfogalmaznunk. A legfőbb szempont a klinikai tünetek jellege, de figyelembe kell vennünk a beteg korát, testméretét, fajtáját, habitusát és egyéb egészségügyi problémáit.

Konzervatív terápia

A betegséggel küzdő kutyák, ha jól reagálnak a fájdalomcsillapítókra, rövidtávú megoldásként szóba jöhet a konzervatív kezelésük. Ez általában fizikoterápiát, testsúly kontrollt, mozgáskorlátozást és gyógyszeres ellátást jelent.

Sebészi terápia

Háromszoros medence osteotómia

Ez a műtét típus, a combcsontfejet borító vápa fedésén változtat. A vápa körüli csontok fűrészelésével, egy mozgatható szegmenst képzünk, melyet rotálva jobb combcsontfej-vápa kapcsolatot tudunk kialakítani. Az új pozíció rögzítéséhez speciális lemezt és csavarokat használunk. A csontgyógyulás 4-6 hétig tart. A háromszoros medence osteotómia csak azoknál a betegeknél ajánlott, ahol már megvan a túlzott ízületi lazaság, de még nincsenek kopások és felrakódások. Ezek a betegek még kölyök korúak, ezért is fontos a korai szűrővizsgálat. Újabb technikai lehetőség, hogy nem háromszoros, hanem kétszeres fűrészeléssel érjük el a kívánt célt.

Combcsontfej resectio

Ennél a technikánál a combcsontfej és a combnyak kerül eltávolításra. A cél az, hogy a combcsont és a medence között „ál-ízület” alakuljon ki, ami lényegében egy nagyon erős hegszövet létrejöttét jelenti. Amíg ez kialakul, addig a kutya a végtag izomzatára képes támaszkodni, majd az „ál-ízület” veszi át a tartó funkciót. Bizonyos esetekben jól működő technika, de a felépülés idejét befolyásolja az életkor, a testsúly, az izomsorvadás mértéke.

Csípő ízületi protézis

Teljes csípő ízület cseréjét jelenti, fém és műanyag inplantátumak felhasználásával. Az eljárás költséges és rendkívül beteg-szenzitív, gyakori szövődményekkel. Amennyiben beválik, tökéletes megoldás lehet nagytestű kutyák számára.