Project Description

Cauda equina-szindróma (CEC)

Mi a cauda equina-szindróma?

A cauda equina szindróma, a lumbo-sacralis átmenet degenerációját és az ebből fakadó, kilépő idegek kompresszióját jelenti. A lumbosacralis átmenet, az egyik legmobilisabb szakasza a gerincoszlopnak. A lumbalis szakasz mobilitása találkozik a keresztcsont immobilitásával. Ebben a tranzit zónában fokozottabb terhelés éri a porckorongot, ami a képlet degenerációjához vezet. A kilépő idegek kompressziója, az előtüremkedő porckorong, a lágyszöveti proliferácó és csontburjánzás következménye. Az idegek összenyomatása vezet a későbbi fájdalmassághoz és az idegi funkció romlásához.

Mi az a lumbo-sacralis átmenet?

A lumbo-sacralis átmenet, a lumbalis 7-es csigolya és keresztcsont kapcsolódása. Ebben locusban, mint a többi csigolya-csigolya kapcsolatban, szintén van porckorong. Ennek elfajulása nyomja össze a kilépő idegeket. A lumbo-sacralis átmenetben már nem a gerincvelő fut, hanem a lófarok-szerűen kilépő idegrostok. A betegség is innen kapta a nevét, cauda equina (lófarok) -szindróma.

Milyen tünetei vannak a cauda equina-szindrómának?

A cauda equina-szindróma, a középkorú, idős,nagytestű kutyák betegsége. Ilyen fajták pl.; német juhász, labrador, boxer, kaukázusi juhász. A betegség érintheti a közepes testméretű kutyákat és néha a macskákat is. A jellemző tünetek a hátulsó testfél fájdalmasság, hátulsó láb sántaság. Az izmok sorvadtak és nem szívesen ugranak az érintett egyedek. Tipikus tünet idült esetben, hogy járás közben a hátulsó lábfejüket a földön húzzák némely lépésnél, ettől a karmok szinte tövig kopnak. Jellemző még, hogy a farok emelése kellemetlen számukra.

Hogyan állapítható meg a cauda equina-szindróma?

Fizikális vizsgálattal, a kor és fajtadiszpozíció alapján, röntgenvizsgálat segítségével a betegség gyanúja állapítható meg. A pontos diagnózishoz MR vizsgálat szükséges. A tünetek változatosak és hasonlíthatnak egyéb, hátulsó végtagokat érintő betegségekre.

Hogyan kezelhető a cauda equina-szindróma?

Konzervatív terápia

Akkor jön szóba, ha enyhe sántikálást tapasztalunk, minimális fájdalommal. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek adhatóak, illetve fizikoterápiás lehetőségek vannak.

Sebészi terápia

A beavatkozás során felülről tárjuk fel az érintett területet (total laminectomia). Eltávolítjuk az utolsó lumbalis csigolya és a keresztcsont boltozatának egy részét és a közöttük kialakult hegszövetet. A lófarok-szerűen szétágazó idegeket óvatosan félrehúzva, kimetszhető az előtüremkedő porckorong.