Project Description

Belgyógyászati ellátás, védőoltások

Védőoltások macskáknak

Veszettség

A macskák veszettség elleni immunizálása nem kötelező, szemben a kutyákkal. Mégis megfontolandó, különösen kijáró cicák esetében. Több tíz éve nem volt kutyáról emberre történő fertőződés, mégis meg kell említeni a közelmúltból egy magyarországi példát, mikor egy anya és lánya macskaharapás révén fertőződött. A betegség harapás útján terjed, néhány hét lappangási idő után nyálzást, bénulást, agresszivitást, letargiát okoz, majd néhány nap után elhullást. Évente egy védőoltással a betegség megelőzhető.

Panleukopaenia, Herpes vírusos rhinotracheitis, Macskanátha (kombinált oltás)

A macskák panleukopaeniáját, a kutyákéhoz hasonló parvo vírus okozza. A vírus nagyon ellenálló, több napig is életben marad a környezetben és a szokásos tisztítószerek sem képesek elpusztítani őket. A fertőződés történhet állatról állatra, de akár cipőtalpon is behurcolhatjuk lakásunkba a kórokozót, ahol bent tartott kedvencünk anélkül fertőződhet, hogy soha nem járt kint és soha nem érintkezett más állattal. A betegség súlyos hasmenést, immungyengeséget, vérfogyottságot okoz, mely fiatal korban fatális következménnyel járhat. A herpes vírus okozta rhinotracheitis a calici vírus okozta Macskanátha főleg állatról állatra terjed. Mindkettő enyhébb-súlyosabb légúti és kötőhártya gyulladást okoz, mely bakteriális szövődményekkel életveszélyessé válhat. A fenn említett három betegség ellen kombinált védőoltás létezik, mely beadatásával kedvencünk alapvető fertőző betegségek elleni védelmét biztosíthatjuk. Nyolc és tíz hetes korban kell a cicákat oltani, majd évente egy alkalommal ismételni.

Leukosis

A macskák vírus okozta leukosisa az egyik legelterjedtebb betegség. A kijáró állatok több mint a fele fertőződött ezzel a kórokozóval. A vírus a környezetben csak rövid ideig életképes, ezért a betegség csak állatról állatra terjed, többnyire verekedés, közös játék vagy párzás során. Változatos tüneteket okoz, ezek közt szerepel a nyirokcsomók duzzanata, nyelvfekély, ínygyulladás, daganatok megjelenése és általános immungyengeség, mely az egyéb fertőző betegségek iránti fokozott fogékonyságot jelenti. A macskák gyakran letargikusak illetve kórosan soványak. A betegség gyógyíthatatlan, a vírust nem lehet kipusztítani a szervezetből. Azonban nem minden állaton jelennek meg tünetek, vannak olyan egyedek, akik csak vírushordozók. A betegséget két hét különbséggel beadott oltással előzhetjük meg, amit évente egy alkalommal kell megismételni.

Fertőző hashártyagyulladás

A betegséget többnyire fiatal állatokon állapítjuk meg, de az utóbbi időben több éves állatokon is diagnosztizálták. Fiatal korban állatról állatra terjed, idősebbeknél, pedig egy hasmenést okozó vírus mutációja okozhatja a betegséget. Tünetei közt szerepelhet a lesoványodás, bágyadtság, étvágytalanság, folyadékkal telt has- és mellüreg illetve magas láz. A betegség gyógyíthatatlan, néhány hét alatt az állat elpusztul. Az egyetlen lehetőség a megelőzés, amit a két hét különbséggel beadott, majd pedig évente egyszer ismételt védőoltás jelent.

Védőoltások kutyáknak

Parvo vírusos bélgyulladás

Kölyökkutyák talán leggyakoribb halálokaként említhető betegség, de bármilyen korban előfordulhat. A kórokozó nehezen elpusztítható, még a környezetben is több hónapig életben marad és ellenáll a hagyományos tisztítószereknek. Az állatok fertőződhetnek egymástól, illetve a környezetből. A tünetek közt a legjellemzőbb a magas láz, vízszerű, gyakran véres bűzös hasmenés, hányás, bágyadtság és étvágytalanság. A betegség kialakulása ellen legjobb megoldás az immunizálás, ami ismételt vakcinázással érhető el hat, nyolc és tíz hetes korban.

Szopornyica, Fertőző májgyulladás, Parainfluenza, Leptospirosis (kombinált oltás)

A szopornyica, vírus okozta betegség, mely változatos tünetekkel jelentkezhet. Leggyakrabban tüdőgyulladást, egyéb légutak gyulladását okozza esetleg hasmenés jelentkezhet. Néha idegrendszeri tünetek, beleértve bénulás, izomrángás figyelhető meg. Gyógyulásra csekély az esély. A fertőző májgyulladást is vírus okozza. A kórokozó főeg a májban és vesében okoz elváltozásokat. Tünetei közt sárgaság, kiterjedt vérzések, láz, bágyadtság, étvágytalanság jön szóba. A parainfluenza vírusos betegség, mely légúti gyulladás formájában jelentkezik. A kennel-köhögés kialakulásában játszik fontos szerepet, mely bakteriális felülfertőződés esetén fatális kimenetelű is lehet. A leptospirosist kétféle leptospira faj okozza kutyában. Kedvenceink főleg állóvizekből fertőződhetnek szájon át. A kórokozók veseelfajulást és májgyulladást okozhatnak, mely lázzal, sárgasággal, vizeletürítési rendellenességgel és vérszegénységgel jár. Az említett betegségek ellen kombinált oltóanyagok léteznek, melyeket kölyök korban nyolc és tíz hetesen kell beadatni, majd pedig évente egyszer ismételni.

Veszettség

Ez a betegség ma már ritkaságnak számít, ami annak köszönhető, hogy törvényi szinten előírták az ebek kötelező oltását, több évtizeden keresztül napjainkig. Az emberre is rendkívül veszélyes betegséget vírus terjeszti, mely leggyakrabban harapással jut be a szervezetbe. Tünetek közt szerepel az intenzív nyálzás, bénulás, a hirtelen hangulatváltozások, agresszió. A betegség gyógyíthatatlan. Minden 3 hónapos kort betöltött kutyát 30 napon belül be kell oltani veszettség ellen, majd ezt hat hónapon belül meg kell ismételni. Ezután évente egyszer kell emlékeztető oltást adni.

Lyme-kór

A lyme- kórt, egy a spirochaetákhoz tartózó kórokozó idézi elő. Az emberi megbetegedésekhez hasonlóan kullancsok közvetítésével terjed. A betegség leggyakrabban izületgyulladások formájában jelentkezik, de találkozhatunk olyan esettel is, mikor a kórokozók az agyhártyát betegítik meg. Utóbbi esetben letargiát tapasztalunk kutyánknál, míg előbbi esetben, több izület egyidejű fájdalmassága keltheti fel bennünk a gyanút. A betegeknél ezen kívül ingadozó láz és bágyadtság tapasztalható. Megelőzésképpen két hét különbséggel kell védőoltásokat beadnunk, majd évente egyszer ismételnünk.