Project Description

Atlanto-axiális szubluxáció (instabilitás)

Mi az atlanto-axiális szubluxáció?

Az első két nyaki csigolya az atlasz és az axis. Ez a két csigolya egymáshoz képest rendellenesen elmozdulhat és ilyenkor gerincvelő kompresszió alakulhat ki. Ez az elmozdulás (subluxatio) trauma, vagy vele született rendellenesség következménye . A kórkép bármely életkorban és bármely fajtánál jelentkezhet, leggyakrabban az öleb típusú kutyáknál látjuk.

Milyen tüneteket okozhat az atlanto-axiális szubluxáció?

    • Nyaki merevség és fájdalom
    • Rendellenes fejtartás
    • Inkoordinált, kötött járás
    • Esetenként bénulás

Mi okozza az atlanto-axiális szubluxációt?

A betegség két okból alakulhat ki. Az egyik ok veleszületett rendellenesség lehet, amikor a csigolyanyúlványok abnormálisan fejlődnek és ez kóros illeszkedést eredményez a két csigolya között. A másik ok traumás sérülés lehet, amikor ugrálás közben sérülnek a csigolyákat rögzítő szalagok. A vele született elváltozás a gyakoribb, az érintett fajták a yorkshire terrier, pekingi palotakutya, pomerániai törpespicc, stb.

Hogyan állapítható meg az atlanto-axiális szubluxáció?

A beteg életkora, kórelőzménye és a tünetek irányadóak, de röntgen vizsgálattal azonosítható a betegség. Nem kerülhető meg azonban az MR vizsgálat, mely fényt deríthet a járulékos gerincvelő kompresszióra és a csigolyanyúlványok törésére.

Mi az atlanto-axiális szubluxáció?

Atlanto-axiális subluxatio MR felvétele

Hogyan kezelhető az atlanto-axiális szubluxáció?

Konzervatív terápia

Amennyiben a panaszok enyhék, nyakmerevítővel és gyógyszerekkel meg lehet próbálni stabilizálni a csigolyákat. A merevítő kötést 2-3 hónapra kell felhelyezni és időnként cserélni. Ez csak kölyök kutyáknál ajánlott enyhe tünetek mellett, ahol könnyebben alakul ki hegesedés az érintett területen.

Sebészi terápia

Komoly tüneteket produkáló kölyköknél, felnőtt kutyáknál a sebészi eljárás javasolt. Az eljárás célja a csigolyák stabilizálása, ami történhet fixateur interna segítségével.